VŠECHNY ČLÁNKY

Shrnutí sezóny 2020

Letošní „covid sezóna“ byla opravdu náročná. Velkou ránou bylo zrušení několika velkých akcí, jako například Super Cup či First Cup. Přes sezónu jsme se museli vypořádávat s nejrůznějšími opatřeními a zákazy, které u některých kategorií znamenaly předčasné ukončení sezóny. Můžeme být ale rádi, že jsme vůbec mohli po dlouhé zimě opět trénovat a hrát na hřišti.

Nejen herně, ale i organizačně nám dal koronavirus opravdu zabrat. Rok 2020 měl být původně ve znamení oslav 30 let od založení klubu, které se bohužel neuskutečnily. Byli jsme nuceni odložit zakončení sezóny a to na dobu neurčitou. Co se ale stihlo bylo slavnostní otevření našeho nového zázemí, které získalo ocenění "Stavba roku", náborová akce a soustředění na Hluboké. Tradičně jsme se zúčastnili jak Jara i Léta kladenských dětí.

Během roku nás několikrát navštívily štáby České televize a Prahy TV. Byli jsme hosty v pořadu Lvíčata a pro Prahu TV jsme natočili pár rozhovorů.

V neposlední řadě se na Miners hlavně hodně makalo! Kromě klasické údržby hřiště se celý areál oplotil, předělal se nadhazovací kopec, vykopaly se základy pro bullpeny (prostor na rozhazování nadhazovačů, pozn. aut.) a nedávno se instalovaly kamery.

Trenéři všech kategorií nám shrnuli, jak vypadal jejich rok 2020.

U5

Sezóna 2020 byla pro nejmenší kategorii U5 jedinečná. Poprvé si vyzkoušeli, jaké to je stát u stativu a zachytat si přímo v zápase, ne jen v rámci tréninku. Navíc se nám povedlo i vyhrát! Atmosféru při zápasech by mohli závidět hráči extraligy! Hru plnou smíchu, zábavy, krásných situací a nadšených fanoušků si děti užily nejen u nás na kladenském hřišti. Navštívily i pražské hřiště na Krči. U5 hrají pro radost, ne pro vysledek. Vítězem je každý, kdo zahodil nervozitu a užil si parádní sezónu. Po úspěšném náboru jsme získali nové hráče a společné s tím přibrali nové trenérky do týmu.

U7

Kategorii U7 se letos výrazně dařilo.I přes to, že jsme ze dvou týmů konec sezóny dohrávali s jedním, jsme se na každém turnaji umístili na předních příčkách.

Odehráli jsme jeden zimní turnaj v Liberci a 3 turnaje v jarní sezoně. Děti velice dobře pálily, věděly, co se děje v poli, sem tam jim i prošel míček do zadního pole.Ale vše se učí, hra je baví a vytvořily si dobrou partu ,takže je spokojenost na všech stranách.

Děkujeme všem rodičům za servis pro naše borce a spolupráci. Dětem, které přecházejí do U9 přejeme hodně zdaru, hodně basebalových zážitků a hlavně všem hodně zdraví.

U8

Tým, v němž najdeme několik velmi šikovných nadějí kladenského baseballu, zaznamenal největší úspěch vítězstvím v červnové kvalifikaci na First cup v Roudnici nad Labem. Tento vrcholný turnaj pro osmileté byl z důvodu pandemie zrušen a odehrála se právě jen zmíněná kvalifikace. Vítězství na silně obsazeném turnaji (Tempo, Eagles, Sabat, Roudnice a Kladno) považujeme za pěkný úspěch.

Druhým vrcholem sezóny byl Český baseballový pohár U8 v září v Praze, kde náš tým skončil na 6. místě.

U9

Svůj vrchol zažil tento tým na Turnaji Praotců v Roudnici nad Labem, kde se vyjma silného týmu Eagles dokázal vypořádat se všemi ostatními družstvy a v nejlepším výkonu sezóny dokázal otočit finálový zápas proti Berounu.

Podivná koronavirová sezóna s omezenými tréninky a menší herní praxí se však podepsala na výkonu po prázdninách, kdy se tým dostal do hlubokého útlumu a nepovedlo se ho dostat do herní pohody po celou podzimní část sezóny. Tým má tak za sebou velmi nepovedené mistrovství republiky v Hluboké n. Vltavou, kde skončil poslední.

U11

V letošní sezóně byla většina týmu U11 tvořena, až na několik zkušených hráček a hráčů, dětmi, které přišly z nižší věkové kategorie. Celou zimní přípravu jsme věnovali tomu, aby byli hráči připraveni na soupeře a když jsme měli začít předvádět to, co se naučili, přišla jarní karanténa. I přes posunutý začátek sezóny a některé zrušené turnaje, byl tým U11 nakonec schopen odehrát celou regionální soutěž i celorepublikové turnaje. Úspěšně prošel kvalifikací na MČR U11, kde nakonec získal 4. místo a v ČBP U10 jsme skončili pátí. Čtyři hráči prošli do druhého kola výběru pro Reprezentaci U12.

U13 – mladší kadeti

Začátek sezóny se v tomto roce posunul na měsíc červen kvůli pandemii COVID-19. Posun sezóny byl hodně znát na hráčích, kteří byli omezeni pohybem. Tým po celý rok sbíral zkušenosti do dalších let, protože do týmu přišlo 6 nových hráčů z kategorie U11. Poprvé od roku 2010 jsme se rozhodli přihlásit na kvalifikaci MČR. Kvalifikaci jsme odehráli bez jakýchkoliv problémů, ale bohužel se nám nepodařilo na MČR postoupit.

Přihlásili jsme se ale na OPEN MČR U13, kde jsme odehráli několik kvalitních utkání a dostali jsme se do finále, kde jsme prohráli s týmem Kotlářka Praha.

Týmu bych chtěl za tuto nelehkou sezónu poděkovat a rozloučit se s hráči, protože tým U13 od listopadu přebírá nový trenér Martin Draxler. Přeji všem hodně štěstí, zdraví a sportovních úspěchů.

U15 - kadeti

Hodnocení letošní sezony je vcelku kladné. Jsem velice rád, že i v době koronaviru se povedla odehrát celá!

Tým U15 obsadil celkové 4.místo, což je sice slušné, ale je stále potřeba na sobě pracovat. V této kategorii se už hraje "velký" baseball a s tím je spojena i individuální příprava. Podařilo se nám letos poslat na různé výběry čtveřici talentů a já doufám, že toto číslo bude narůstat.

Muži

Letošní sezóna byla zklamáním. Po loňské sezóně, kdy jsme vyhráli titul, jsme se neprobojovali ani do Top4 a skončili na 5. místě. Nezkušenost a nedostatek nadhazovačů byly letošními kameny úrazu. Pozitivum byla dobrá pálka, která fungovala jak u mladých hráčů, tak u zkušených matadoru.

U13 – žákyně

Vzhledem k nedostatku hráček jsme byli schopni odehrát pouze jeden turnaj, a to na Tempu, kde jsme obsadili v konkurenci 8 týmů šesté místo. Tým byl slepený z kadetek, spadajících do kategorie U13, 3 hráček z Plzně a 2 ze Sadské. I přes to, že spolu hrály holky poprvé, bylo na co koukat a tento jediný turnaj hodnotíme kladně.

V září t. r. k nám díky náborům přišlo pár nových žákyň, a proto může tato kategorie již samostatně trénovat.

U16 - kadetky

Během posledních 2 let jsme dávali dohromady nový tým kadetek. V sezóně 2020 bylo naším cílem nastoupit do Pražského přeboru a odehrát všechny zápasy. To se nám povedlo a pár zápasů jsme dokázali vyhrát. Dokonce jsme odehráli i jeden turnaj v Lize kadetek. Máme co zlepšovat, ale rozhodně jsme neudělali ostudu.

Ženy A

V letošní sezóně jsme odehrály všechny turnaje základní části. Nejlepšího umístění jsme dosáhly na domácím turnaji a to konkrétně 3. místo. Finálové turnaje bohužel nebyly odehrány, takže konečné umístění nebylo určeno. Po základní části divize Čechy jsme skončily na 5. místě. Sezónu přesto hodnotím velmi kladně. Do týmu se bezproblémově zapojily další mladé hráčky a velmi dobře do týmu zapadly i hostující hráčky z Lobkovic, které nám pomohly zejména s nadhozem. Nejvíce oceňuji výrazné zlepšení celého týmu na pálce.

Ženy B

Už 3. rokem funguje tým žen B. Je to oddychovka pro naše hráčky, které už nemají tolik času na tréninky, ale nechtějí se softballu úplně vzdát. To dokazuje i jejich konečné pořadí po sezóně 2020, kdy obsadily 1. příčku v Pražském přeboru žen.

Míša Čurillová