VŠECHNY ČLÁNKY

Miners na Olympiádě dětí a mládeže

Po 19 letech se vrátil softball na ODM. Za Středočeský kraj nastupovala Amélie Draxlerová a součástí realizačního týmu byla Michaela Čurillová. 

Akce jako taková začala 23.6. zahajovacím ceremoniálem na budějovické náplavce, kde bylo na programu warm-up party, zahájení – mj. složení slibů, představení krajů a zapálení olympijského ohně, dále koncert Adama Mišíka, Jihočeské filharmonie a multimediální show. Další dny již patřily především sportům.

Pondělí 24.6. – Jihomoravský kraj

Turnaj odstartoval 24.6. zápasem proti Jihomoravskému kraji, týmu, který byl favorizován na top 3. Středočeský kraj si nevedl v zápase vůbec špatně, v poslední směně před vypršením času dokonce vedl 5:2. Série hitů a chyb bohužel ale znamenala vyrovnání zápasu a po „hluché“ dohrávce se šlo do tie-breaku, kde na dva body soupeře nedokázal tým domácích odpovědět a turnaj tedy začal porážkou.


Úterý 25.6. – Plzeňský a Ústecký kraj

Bylo jasné, že je potřeba vyhrát oba dva zápasy, aby mohl Středočeský kraj bojovat o medaile. Přesvědčivou výhrou 18:2 proti Plzeňskému kraji si středočešky spravily chuť, ale to jim bohužel na vybojování výhry proti Ústeckému kraji nestačilo. První směna jim utekla, když Ústecký kraj šel do vedení 4:0 a tento náskok již nestihly dohnat.

Středa 26.6. – Kraj Vysočina a Zlínský kraj

Ve středu se dohrávaly skupiny a středočešky čekaly další důležité zápasy. To by se ale dalo říct o každém zápase kvůli systému turnaje, kdy první ze skupiny jde rovnou do finále, druhý bojuje o 3. místo atd. S Vysočinou sice začaly dobře, ale vzápětí se přestalo dařit a Středočeský kraj prohrával. Pro pěkné drama si počkal až na poslední tři minuty (všechny zápasy kromě medailových byly omezeny časově na 80 min. nebo max 6 směn, pozn. aut.), kdy se mu doslova splašily pálky a utkání 6 body otočil a v dohrávce vedení udržel – výsledek 10:5.

Zápas proti Zlínskému kraji už byla jen tečka za základní skupinou, o čemž mluví i jasný výsledek 14:2.

Čtvrtek 27.6.

Poslední den se hrála utkání o umístění. Středočeský kraj s bilancí 3 výhry a 2 prohry obsadil ve své skupině 3. místo a čekal ho tedy zápas o 5. místo na turnaji. Soupeřem mu byl Královehradecký kraj, proti kterému se prosazoval od samého začátku a skvělým výkonem v poli vyhrál v poměru 13:0. Zápas byl navíc vysílán živě Českou televizí, takže si hráčky mohly vyzkoušet hrát před kamerami a mohli je sledovat nejen rodiče, ale i kamarádi.


Áma ke článku přidává své pocity: "Měly jsme skvělý tým, velkou výhodou bylo, že jsme se s holkama znaly z turnajů nebo z Little League, takže o to bylo seznamování jednodušší a všechny holky věděly, kam jedeme a proč tam jedeme a jako tým jsme od začátku táhly za jeden provaz. 

Celý turnaj a vlastně celá olympiáda byla úžasná, vše bylo výborně zorganizováno a připraveno. Super bylo slavnostní zahájení na Vltavě v Českých Budějovicích. Softballový turnaj se hrál v areálu na Hluboké, kde jsme i spali (na hlubockých kolejích, ne přímo v areálu – pro dopravu byla zřízena speciální autobusová linka, pozn. aut.). Skvělé bylo, že jsme všechny týmy spaly na jednom místě, takže jsme poznaly spoustu holek i z jiných krajů. Ráda vzpomínám i na doprovodné programy např. na koncert Bena Cristovaa a určitě na závěrečnou párty, kde jsme se potkaly se všemi sportovci. A k samotným zápasům určitě na začátku bylo znát, že jsme trošku nesehrané, ale zápas od zápasu jsme se lepšily. Mně osobně se hrálo dobře, i když v prvním zápase jsem na nadhozu byla trošku nervózní. To se ale rychle zlepšilo a určitě tomu pomohly i spoluhráčky, které byli v poli v dalších dnech výborné, pak už to bylo super a myslím si, že i na pálce se mně a celému týmu dařilo. Holkám, které budou moct na příští olympiádě startovat, bych doporučila, ať na sobě makají, protože zahrát si na ODM určitě stojí za to a na takový zážitek se nezapomíná."


Děkujeme všem organizátorům olympiády, kteří se postarali o nezapomenutelný zážitek. Děkujeme moc Středočeskému kraji za veškerou podporu, díky které byly holky na olympiádu vybaveny. Děkujeme společnosti Kappa za pěkné dresy a v neposlední řadě organizátorům turnaje, kteří makali od rána do večera pro plynulý chod všech zápasů.


Za Středočeský kraj

Michaela Čurillová


Fotocredits: Petra Voet