VŠECHNY ČLÁNKY

Dokonalost v obraně

Po hojně sledovaném a zároveň skvělém výkonu českých hráčů na World Baseball Classic se americká baseballová média i veřejnost začala více zajímat o to, jak v malé zemi uprostřed Evropy ten baseball vlastně hrajeme. 

Na to, jak vedeme baseballovou mládež se sportovní novinář Mark Simon (www.sportsinfosolutions.com) ptal Petra Barocha, aktuálně Sportovního ředitele ČBA 


Níže vám přinášíme překlad článku


Rozhovor s Petrem Barochem, Český národní baseballový tým

___________________________________________________________________________________________________

Stejně jako ve Státech chtějí (rozuměj v ČR), aby se děti věnovaly více druhům sportů a byly atletičtější.

___________________________________________________________________________________________________

Jak se v Evropském baseballu trénuje baseballová obrana?

Petr Baroch (41) pomáhá řídit český národní baseballový program pro hráče od 15 do 21 let. Petr byl dříve profesionální hráč (3 roky v Holandsku) a podělil se s námi o své zkušenosti s trénováním baseballu ve své rodné zemi. 


Rozhovor byl upraven z pohledu srozumitelnosti a délky.

__________________________________________________________________________________________________

Mark: Kde žiješ a jak je to s baseballem ve tvém prostředí?

Petr: Jsem ředitelem Českého národního baseballového programu a bydlím v Kladně (hornické město uprostřed Česka - tam, odkud pochází legenda NHL Jaromír Jágr)

Mám na starosti České národní týmy U12, U15, U18, U23 i dospělé. Pomáhám s přípravou na turnaje a Evropské šampionáty. Když je to možné, pomáhám týmům s tréninkem infieldu i s pálkou. Minulý rok jsem pracoval především s týmem U15. 


Mark: Dobře, takže trénuješ obranu?

Petr: Ano, jsem trenér obrany i pálky. Občas můžu pomoci i s tréninkem nadhozu.


Mark: Co pro tebe znamená dokonalost v obranné hře?

Petr: S dobrou obranou máte větší šanci vyhrát. Takže je to důležité pro tým, a tak je to důležité pro mě.

Když budu mluvit o požadavcích na  hráče, chci kluky, kteří jsou dobře postavení, dobře čtou balon a mají dobré časování na zpracování balonů. A také chci kluky, kteří mají obecné atletické dovednosti a jsou bystří.


Mark: A jak to tedy hráče učíš?

Petr: Mám videa základních drillů, které po hráčích chceme. Chceme je mít všechny na jedné vlně. Chceme po nich, aby  se rozhodovali (rozuměj ve hře) den ode dne lépe.


Mark: Kolik toho děti ví o baseballu, když k vám přijdou? Dělaly předtím jiný sport nebo jsme v bodě, kdy hrají baseball celý život?

Petr: Když jsem byl dítě, zkoušel jsem několik sportů. S baseballem jsem se poprvé setkal až v 7 letech. Od té doby se událo mnoho změn. Hodně hráčů se věnuje celý život pouze jednomu sportu. To pro nás není dobré, jelikož chceme kluky - atlety, kteří mají univerzální dovednosti.

V našem kladenském týmu máme hodně hráčů, kteří by mohli být úspěšní i v jiném sportu. Myslím si, že je pro mladé hráče důležité, aby hráli basketbal nebo hokej. Máme dva, co hokej hrají a je vidět rozdíl, protože se dokáží lépe hýbat, jsou atletičtější a bystřejší než ostatní.

Hodně dětí ale na ostatní sporty nemá čas, jelikož chodí do školy, pak jdou na trénink baseballu a pak opět domů se učit. Nemají tréninky ani zápasy v rámci školní docházky. Všechno, co děláme je ve spěchu a to pro nás není dobré.


Mark: Děti, co vyrostou v České republice, chtějí být jako hvězda NHL David Pastrňák nebo koukají po baseballových hráčích?

Petr: Všichni chtějí být jako Pastrňák nebo Jágr, někdo chce být možná brankář. Jejich rodiče mohou vnímat baseball jako dobrý sport pro tělo pro vývoj pro volný čas, ale nepočítají s tím, že se jím budou živit.  

Když se mě někdo zeptá, jestli je možné udělat z baseballu svoji práci, řeknu ano, ale musíte jít do Japonska nebo Spojených států a tam studovat.. A ačkoli hráč třeba nedostane kontrakt (smlouvu), bude to pro něj do života dobré. Naučí se anglicky a bude lepším člověkem.  Bude mít kontakty.

Baseball je skvělá a velká komunita. Jsem velmi rád, že jsem mohl být profesionální hráč a nyní jsem trenér a snažím se být hráčům prospěšný. S Českou baseballovou asociací nabízíme program, který pomáhá našim hráčům dostat se do Spojených států, platíme jim letenky a hledáme jim kontrakty. Mike Griffin dostává mnoho poptávek, na naše hráče do USA a já jim pomáhám se rozhodnout. 


Mark: Co je nejtěžší hráče naučit?

Petr: Je to mentální práce. Jelikož baseball je pro děti složitý. Když jste desetkrát na pálce a uspějete třikrát, pálíte .300 a jste vnímán jako dobrý. Ale sedmkrát z deseti jste špatný. Ale to je v baseballu normální.

Ale je to vlastně v baseballu stejné jako v životě, kde občas také něco pokazíte, ale poučíte se a pomůže vám to do budoucna.

Obrana je to samé, protože cílem je nedělat tolik chyb. A když uděláte chybu, snažíte se být příště lepší.


Mark: Co mají hráči nejoblíbenější při trénování obrany?

Petr: Skoro všichni chtějí hrát spojku (shortstop), nadhoz a catchera, protože si uvědomují, že tyto posty jsou velmi důležité. Když jsou mladší, myslí si, že hrají v outfieldu, protože nejsou tak dobří. Ale vždycky jim říkám ne, jsi pro nás velice důležitý.

Myslím, že je pro trenéra velmi podstatné ujistit hráče, že jsou důležití. Když jste starší, pak teprve pochopíte důležitost postu v outfieldu.


Mark: Jaké věci ohledně outfieldu je učíš nejdřív?

Petr: Jak chytit balon, první krok dozadu, jak dostat balon z rukavice do ruky, sledování cutoff mana (hráč zkracující příhoz ze zadního pole, pozn. aut.) a držení 4 švů na balonu.


Mark: Co je učíš nejprve na postu spojky?

Petr: Liší se to podle věku. Jako první  jsou základní dovednosti, jako pohyb, první krok, hod. S postupujícím věkem jim dáváme těžší drilly, kdy jsou na kolenou a musí chytit balon. A také jak při chytání srovnat oči a bradu do linie s balonem.


Mark: Dobře. Když děti sledují videa rozeher, kdo jsou jejich vzory?

Petr: Všichni chtějí být jako Shohei Ohtani. Všem se líbilo World Baseball Classic. V obraně chtějí být jako Derek Jeter.


Mark: Co je jejich nejoblíbenější drill?

Petr: Mají rádi hrát 21 outů [musíte zahrát 21 outů, abyste se posunuli do další směny]. Pro hráče je to zábava, ale může to vzít hodně času. Všichni mají rádi, když se z tréninku udělá zápas.


Mark: Jaké prostředky máte? Máte dost hřišť a vybavení?

Petr: Skoro každé velké město má baseballové hřiště a to je pro nás velmi důležité. Budeme pořádat Mistrovství Evropy a na to máme dostatek profesionálních hřišť. Problém nastává při trénování více kategorií, kdy musíte současně trénovat různě staré děti a vejít se na jedno hřiště. 


Mark: Jakou věc v obraně učíš nejradši?

Petr: Obranu proti ulívce, a také, jak zvládat situace při obsazení jedna tři. To je pro děti těžké. Musí pochopit, kdy jít na druhou metu a pak se vracet na první metu. Hráči musí pochopit svou pozici na hřišti a jak hrát v které situaci.


Mark: Co konkrétně máš nejradši na trénování dětí?

Petr: Rád učím situace, jako když nikdo není na metě, musíš zůstat tady. Jestli jde o silového pálkaře, musíš se posunout o dva kroky sem nebo tam.

Můžete si říct „Jo tenhle kluk je fakt rychlý,“ a musíte udělat dva kroky a hodit rychle na jedna při pomalém balonu po zemi.

Také jsem rád, že máme iPady a můžeme dětem říct „Ukážu ti jak opravit tvé nedostatky.“


Mark: Jak vypadá budoucnost baseballu v České republice?

Petr: Myslím, že jdeme správnou cestou. Od WBC se nás lidé ptají – ten sport, který hraješ, to je to, co se hrálo v Japonsku? Každým rokem máme v baseballu víc a víc lidí.

Jakmile baseball poznáte, stane se součástí vašeho života. Každý den potkáváte jiné situace. Každý zápas je jiný.


Přeložila: Michaela Čurillová
Upravila: Radka Jakubová
Zdroj: https://www.sportsinfosolutions.com/2023/05/25/defensive-excellence-qa-petr-baroch-czech-national-baseball-teams/