VŠECHNY ČLÁNKY

Přes 4 stupně do Illinois

Mrazivý, ale úspěšný, prodloužený víkend zažila Česká baseballová akademie U16, která se po napínavém finále turnaje SUMA PONY League mohla radovat ze vstupenek na Světovou sérii! Součástí týmu byli a k postupu dopomohli i naše Miners naděje – Vojtěch Kuklík a Ondřej Vostatek.

Turnaj má dlouhou tradici. Probíhá pravidelně každý rok v dubnu v areálech pražských Eagles, Tempo a Sabat a můžeme zde vidět jak baseballovou (kategorie U14 a U16), tak softballovou (kategorie U16, známý také jako Krčanda) větev. Přijíždí sem týmy z celé Evropy, a to kluby, akademie či národní týmy. Vítězové turnaje si kromě zlatých medailí odváží také vstupenky na Světovou sérii v USA, tudíž motivace vyhrát je obrovská.

Po 4 jasných výhrách ve skupině postoupila Česká akademie do čtvrtfinále, kde si jasně poradila s holandskými Giants a po výhře 8:0 ji čekalo semifinále. Tam hrozil další holandský soupeř, tým Braves, který byl tentokrát v průběhu celého zápasu rovnocenným soupeřem. Skóre se přelévalo ze strany na stranu a zápas došel až do extra-inningu, ve kterém Češi nejdřív jedním bodem srovnali a druhým zvrátili skóre na svoji stranu a tzv. walk-offem postoupili do finále. 

Druhou semifinálovou dvojicí byl Národní tým do 15 let a holandská akademie, která byla velkým favoritem na vítězství celého turnaje. To ale české mladíky nezaskočilo a skvělým výkonem porazili Holanďany 5:2. Součástí týmu byl i trenér Petr Baroch, a tak jsme mohli vidět zástupce Miners nastoupit proti sobě.


Na finálový den vykouklo sluníčko, ale teploty byly stále jen těsně nad nulou (4 °C). To v tu chvíli ale nehrálo roli, tady se hrálo o Ameriku. Všichni hráči na hřišti nechali všechno a diváci tak mohli vidět opravdu krásný baseball.  Česká akademie vletěla do zápasu doslova po hlavě a třemi body si zajistila brzké vedení, na které mladíci z U15 odpověděli dvěma body. Po pár hluchých směnách došlo k vyrovnání a následnému zvýšení vedení na 3:6. Akademie se ale nevzdala a postupně přidávala body až na 7:6, čímž se dostala do vedení. Dohrávka zápasu, tři rychlé outy a obrovská radost na straně domácích. Česká baseballová akademie dokonala obrat a vybojovala si vstupenky na Světovou sérii v Illinois v USA.


Za úspěchem týmu stojí i skvělá práce našich kluků. Vojtěch Kuklík patřil mezi 10 nejlepších pálkařů turnaje s BA .400 a Ondřej Vostatek si odnesl cenu za nejlepšího nadhazovače turnaje. 


O své dojmy se s námi kluci podělili. Ondřej: “Měli jsme skvělou partu, a proto se stal turnaj pro mě nezapomenutelným zážitkem. Nastupoval jsem hlavně na nadhazovacím kopci a byl jsem zvolen nejlepším nadhazovačem turnaje“. Vojta navíc dodává: „Na turnaj jsme se těšili a připravovali od minulého roku, kdy nám to bohužel nevyšlo. Máme skvělou partu, se kterou si vždycky rád zahraju a zážitky s nimi jsou jedny z nejlepších. Hrál jsem především v zadním poli, jeden zápas jsem catcheroval. Hrálo se mi dobře, energie v týmu byla po celou dobu na každý balon skvělá, a to dělá hodně“.


Kluci, moc vám gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci kladenského baseballu!


Michaela Čurillová