VŠECHNY ČLÁNKY

Miners U9 ovládli i 2. kolo Rookie ballu

Lobkovice, 14. května a Miners připravení na značkách poprat se s dalšími týmy, které jsme letos v Rookie ballu ještě nepoznali. Vyjma Vlaštovek. Zvědaví jsme byli především na to, jak uspějeme v zápasech s Chomutovem a Mostem, kteří mívají obvykle dobré týmy.


Tentokrát jsme do Lobkovic vyrazili s „kapesní“ verzí týmu, neboť nás postihla epidemie škol v přírodě. A tak si za U9 poprvé zahrál i Patrik z U8 a nutno dodat, že byl herně a na pálce rovnocenným členem týmu. Jsme rádi, že máme při absenci hráčů kam sáhnout. 


První zápas s Lobkovicemi byl takový ten ideální rozehrávací. Bez nervů a výkyvů jsme si došli pro výsledek 20:4 a zahřáli se do pohodové nálady. 

Druhý zápas s Vlaštovkami ze Sadské a s ním deja vu z Havlíčkova Brodu. Ještě máme v živé paměti uspávací zápas z dubna s řadou chyb. A první dvě směny jsme tak trochu mysleli, že jsme se znovu do Havlíčkova Brodu přenesli. Vlaštovky totiž trochu klamou tělem, na pálce i v poli jsou totiž schopné sem tam zahrát dobré zákroky a odpaly a když se k tomu připojí pár zbytečných chyb na naší straně, hned je nervozita tady. To se nám stalo v prvních dvou směnách. V Lobkovicích jsme tomu začali s trenéry říkat (to není nic proti soupeři) „vlaštovčí chyby“ – to znamená většinou ledabyle zahraný zákrok či příhoz nebo zmatek v obraně, který obvykle místo jasného autu skončil přehozeným míčem někde u plotu. A tak jsme si pár vlaštovčích chyb v prvních dvou směnách sami vyrobili a zabrnkali si na nervy. Naštěstí nás podržela naše největší zbraň – pálka, a tak od třetí směny jsme znovu nahodili motory a zelenej válec se zase rozjel. 14:7 pro Miners. 


Do zápasu s Mostem jsme šli nacpaní pizzama a řízkama a všechnu tu energii jsme dali do zápasu. Tým šlapal jak hodinky a Mostu jsme tam posílali jeden odpal za druhým. Navíc jsme přidali několik pěkných baseballových situací na metách. Konečný výsledek 20:8.


Do posledního zápasu jsme si to šli rozdat na férovku s Chomutovem, který do té doby také neprohrál. Především chomutovská spojka a pár jejich dobrých pálkařů nám dělali problémy. Chomutov hlavně v úvodu zahrával spolehlivé auty na 2. metě a dva-tři kluci jim uklízeli dlouhé odpaly do našeho zadního pole. Ale i my jsme se mohli spolehnout na naši pálku a tak jsme pomalu zápas převažovali na naši stranu. Pěkné utkání nakonec skončilo 21:13 a my měli odpracováno. 


Po dvou kolech a osmi výhrách zůstávají Miners už jediným týmem v Rookie ballu bez ztráty kytičky.

Tenhle turnaj nám zase o trochu víc napověděl, jak by mohla vypadat sestava na první vrchol sezóny, červnový Český baseballový pohár. Především se nám začíná zpevňovat obrana ve vnitřním poli. Na jedničce spolehlivě chytá Šimi. Obranu druhé mety se nám konečně podařilo pořešit souhrou Honzy Rákosníka a Fíly a o post třetího metaře si hodně hlasitě řekl Dan Gabriel. Na nadhozu to luxovala Julča. Střed zadního pole si nejvíc a celkem spolehlivě zahrál Vojta. Dominik, Kuba i Patrik si prostřídali zbylé posty, kde u všech oceňujeme především výborné zabíhání při přehozech 1. mety.

Co musím znovu pochválit a u všech, je pálka. Každý z týmu, včetně mladého Patrika, byl schopný pravidelně bouchat do obrany účinné odpaly a dostávat se do hry. Znovu velebím nápad uspořádat zimní Kiwi League. Ta a k ní pět měsíců poctivého zimního tréninku pálky může za to, že děti odpalují ze stativu opravdu dobře.

Další pochvala patří baserunningu - běh po metách a spolupráce s koučinkem u 1. a 3. mety vesměs funguje. Děti, až na pár situací, sledují koučink, usilují naplno o metu, viděli jsme hodně slidů. Celou sobotu jsme všem vštěpovali, že v hlavě musí mít nastaveno, že chtějí získat ještě metu navíc k té, kterou už získali.

A budu se opakovat, ale další devizou tohoto týmu je chování na hřišti, kultura, rituály a organizace na střídačce. Po téhle stránce tým funguje jako namazaný stroj a je radost děti koučovat. Každý ví, kde má být a co má dělat. To nám, trenérům, usnadňuje spoustu práce.  

Na druhou stranu nechci všechno malovat na růžovo. Český baseballový pohár se bude hrát výhradně na nadhoz a to bude zase trochu jiná level, která některým, i když dobře pálí ze stativu, dělá problémy. A také v obraně je ještě hodně chyb. Musíme se především zbavit „vlaštovčích chyb“, zlepšit zpracování míče „na první dobrou“ a rychle a přesně přihodit. To samé platí pro zadní pole. No, máme měsíc na to ještě něco do Poháru vypilovat.


A na závěr: během včerejška v Lobkovicích jsme si s trenéry nejprve opatrně a pak čím dál hlasitěji probírali jeden nápad. A protože si nemáme dávat malé cíle, nakonec jsme si to řekli pořádně nahlas. Další velký cíl do této sezóny je: Chceme vyhrát říjnové finále Rookie ballu!    


Petr Vinš, headcoach