VŠECHNY ČLÁNKY

U11 se staly MISTRY České republiky v coachballu

Od pátku do neděle se v našem oblíbeném areálu na Hluboké, pod hlavičkou České softballové asociace (ČSA), konal poslední vrchol sezóny týmu U11, MČR v coachballu. Tedy formy baseballu/softballu, kde týmu v útoku (pálkařům) nadhazuje vlastní trenér. Minersáci šli do turnaje s velkým očekáváním, jelikož měli celou sezónu v divizních turnajích a kvalifikaci skvělé výsledky.

Své síly přijelo na Hlubokou změřit 16 nejlepších týmů z republiky, které zvítězily ve svých divizích, případně se prokousaly kvalifikací. Týmy byly nasazeny do 4 skupin po čtyřech na základě výsledků z posledních kvalifikačních turnajů. A nejspíš osud tomu chtěl, aby Miners byli daným systémem MČR nasazeni do „skupiny smrti“ (táta Kulhajs říká „ptačí“ skupiny 😊) společně s Eagles Praha, Sokolem Hluboká a Orli Choceň – tedy skupiny s vyloženě baseballovými týmy.

Ze systému turnaje bylo jasné, že pokud chceme uvažovat o příčkách nejvyšších, musíme se v základní skupině umístit do třetího místa. Jen to zaručovalo další boje vedoucí až k samotnému finále. V tak kvalitní „baseballové“ skupině tedy nelehký úkol. 

To nám ostatně ukázal první duel proti oblíbeným a věčným rivalům, Sokolům. Okamžitě od první směny jsme si připadali jako na střelnici. Celá soupiska soupeře výborně pálila. Dlouhé a tvrdé odpaly dopadaly po celém poli (i za plot), jen ne do našich rukavic. Výsledkem tak byla potupná prohra rozdílem o 13 bodů ve 4. směně. Sokol Hluboká – Miners 15:2. Takhle nechceš otevřít turnaj…

Chvíli pauza a čekal nás další zápas proti Orlům z Chocně. Zde už musíme vyhrát, abychom mohli živit šance na postup ze skupiny. Jenže Orli porazili 1:0 pražské Eagles, což asi nikdo nečekal, a zamíchali tak celou skupinu „A“. No nic, musíme prostě vyhrát…


A tady naše „zlatá“ cesta začíná. Kdo by to po výprasku s Hlubokou řekl…

Zápas, kde s naší pálkou nejsme úplně spokojeni – to ostatně platí skoro po celý turnaj s výjimkou zápasu proti Eagles. ALE! Naše obrana zapíná na plné obrátky, a i přes pár chybek soupeř ze zápasu odchází s nulou. Miners – Orli Choceň 5:0 (První nula pro obranu). Důležité vítězství. Pátek končí a týmy naší skupiny jdou každý spát s jedním vítězstvím a prohrou. Sobotní dohrávka základní části tak bude mazec, kde půjde o všechno. Počty jsou ale celkem jednoduché. Předpokládáme, že Hluboká porazí Orly a vyhraje tak skupinu. Bylo by pak jedno, jaký výsledek uhrají Minersáci proti Eagles. Eagles ale musí vyhrát, jinak budou čtvrtí a spadnou do bojů o 13.-16. místo. My ale nechceme spoléhat na výsledek Sokolů / Orlů, rozhodně se tak s Eagles budeme rvát o vítězství.

A rveme se. Naše obrana pokračuje v neuvěřitelném výkonu. Co jde dozadu vzduchem, lapá Šury s Páťou, v infíldu to šlape od catchera Vítka přes Dómu bránícího střed hřiště, až ke trojce na Fílu. Perfektně zachycené groundbally, když už je „nehezky“ přihodíme na jedna, vysává Sajmon. Korunuje to bezchybný Syky na dvojce a první turnajovou double play hrající shortstop Rákoska (šlape dvojku a hází na jedna Šímovi). Ten mu po chvilce spolupráci oplácí a po zachyceném míči ze vzduchu přihazuje na dvojku, kde Rákoska šlape metu a outuje tím vyběhlého běžce. Postupným tlakem na pálce a s podporou chyb soupeře stahujeme trpělivě a postupně bodíky. Výsledkem zápasu je tak naše vítězství. Miners – Eagles 5:0 (Druhá nula pro obranu).

Naše výhra a výhra Hluboké tak určila pořadí ve skupině – 1. Sokol, 2. Miners, 3. Orli, 4. Eagles. Upřímně, v pátek jsme toto konečné umístění týmů vůbec nečekali. 


Osmifinále - Jako druzí jdeme na třetího ze skupiny „D“. Tím jsou nám dobře známí kámoši z regionu – Praotci Roudnice n/L. Věříme si, ale jsme pokorní a do zápasu jdeme s respektem. Roudnice se zlepšuje a na zápasu to bylo znát. Perfektní obrany na obou stranách nulují snahy pálkařů, výsledek tak koresponduje s kvalitou defenzív. Náš útok i přesto zajišťuje „hubené“ vítězství. Miners – Praotci 3:0. (Třetí nula pro obranu).

Čtvrtfinále – Náš první „softballový“ soupeř turnaje – Sever Brno, vítěz skupiny „C“. Z naší strany opět bezchybná obrana, ale opět bezzubá pálka, takže opět hubené vítězství. Sever Brno – Miners 0:2 (Čtvrtá nula pro obranu). Je to tam, jsme v TOP 4. Společně se Hlubokou, Pasos Pardubice a Snails Kunovice. Skvělý závěr sobotního třízápasového zápolení.

Neděle - do semifinále nastupujeme proti Pasos Pardubice. Máme jim co vracet z Poháru ČSA, kde nás porazili v semifinále v tie-breaku. Kluci si to moc dobře pamatují a jsou odhodlaní jim to oplatit. V zápase nás opět drží obrana. V útoku se snažíme, a přestože to není pořád ono, nějaké body děláme. Na konci zápasu svítí na tabuli Miners – Pasos Pardubice 5:2 a my se tak můžeme těšit na finále. V tom nás čekají naši dobří známí Sokolové z Hluboké, kteří si ve svém semifinále poradili se Snails.


„Na tenhle zápas byste si koupili vstupenku“

Finálový zápas začíná skvěle. Konečně se po třech dnech umoudřuje počasí, neprší, vylézá sluníčko a je příjemný podzimní den. Domáčí tým musí být určen losem, losovat tak jde největší pohodář a „flegmouš“ Fíla. Ten ve střihání vítězí. Chceme být domácí, jelikož ti začínají bránit v poli a naší neprostupné obraně na tomhle turnaji sakra věříme. Hluboká se raduje, protože chce být naopak hostující tým a začínat tak na pálce. No, uvidíme…

Úvod zápasu musí být se vším všudy, co ke každému významnému finále patří. Tedy komentovaný jmenovitý nástup jednotlivých hráčů, koučů a rozhodčích. Stojíte tam a totálně vás rozseká státní hymna, pohled na tu nejkrásnější vlajku a zaplněnou tribunu plnou rodičů a fanoušků.


„Play-ball“ a jde se na to. Úvod lineupu Hluboké vypadá jako na srazu reprezentace 😊. Jsme v očekávání, jak se mu bude dařit. První tvrdý odpal míří na trojku po zemi na Fílu. Ten s jistotou chytá a přihazuje na jedna na Sajmona – důležitý první out. Další jde na pálku ranař Šimon Randl, který posílá vzduchem odpal až na plot. Ale tam s jistotou chytá Šury a rázem máme „dva dole“. Třetí na řadě je skvělá pálkařka Sokolů, Adri Salabová, která opět posílá dlouhý odpal do zadního pole. Šury se ale rozhodl, že ve finále přes něj nic neprojde a opět zachytává míč ze vzduchu. Rychlé tři outy tým uklidňují a jdeme pálit. Tuto naší útočnou fázi trochu odbydu, jelikož když už jsme se dostali na mety, nebyli jsme schopni skvělou obranou Hluboké body dotáhnout domů... V naší obranné fázi se ale děly velmi pěkné baseballové momenty. Sajmon skvěle „luxoval“ někdy nepřesné příhozy na jedna, Syky na dvojce bezchybně sbíral odpaly po zemi a tvrdé line-drivy ze vzduchu. Honzovi „Rákoskovi“ bylo úplně jedno, jak mu balón ke spojce přiletí, prostě ho sebral a zahrál out. Nesmíme zapomenout na jeho další excelentní double play, kdy sám chytil, šlápl dvojku a házel jedna… Fílovi na trojce bylo také úplně jedno, co přiletí – pomalu, rychle, po zemi, vzduchem. Prostě to chytil a zahrál. Když už se Sokolům odpal nevydařil, byl tu na kopci Dóma „Djokovič“, který s přehledem a jistotou přihazoval na mety a tvořil outy. No, a když už se Hluboké odpal podařil, bylo tu zadní pole, kde kouzlili Páťa se Šurym. V hlavě mám pořád Páťovo podklouznutí na rozmáčené a měkké trávě, přesto v pádu zachytil dlouhý odpal k plotu ze vzduchu. A také mám pořád před očima Šuryho chycený míč přímo na plotě, který by jinak skončil za jako homerun.

Takže zápas rychle plynul a na první (a vlastně i poslední) bod se čekalo až do dohrávky čtvrté směny. Začátek našeho lineupu, Fíla jde na pálku a hitem se dostává na první metu. Sajmon tvrdý odpal na druhého metaře, který by rád zahrál double play, ale hází nepřesný příhoz na dvojku, Fíla je tak safe, Sajmon na jedna. Další jde Šury. Čekáme, že to pošle „do kopru“, ale je out z luftu na spojce. Dominik pálí na nadhoz, který příhozem na trojku nuluje „nuceně“ přibíhajícího Fílu – dva outy, jednička (Dóma) a dvojka (Sajmon) obsazená. Na pálku jde Páťa, kterému se v útoku zatím nedaří podle představ. Celý zápas je nervózní jak Pražák v Brně a je to na něm znát. První nadhoz nechává. Foulball, foullbal a rázem má před sebou poslední nadhoz. Uklidňujeme ho. Trenér Márty hází - švih - a Patrik posílá míč mezi vnitřní a zadní pole vzduchem přes první metu. Točím Šímu (letícího ze dvojky) na třetí metě domů a ten skóruje. 1:0. Miners fans a dugout bouří. Máme plné mety, dva dole. Bohužel ale další Vítkův odpal do země chytá jednička, out a směna končí. Ale dílo se podařilo, máme bod.

Začátek pátého inningu a na pálku jde konec lineupu Hluboké. Naše obrana opět vychází z půlsměny bez bodu soupeře, a to i přes to, že udělala nějaké chyby a ke srovnání skóre nebylo daleko. V dohrávce nás v útoku nulují i Hlubočtí a máme tu začátek šesté - poslední - směny. Kluci si to v tom zápalu asi ani neuvědomovali, a my, trenéři, jsme jim to radši ani neříkali, ale musíme zahrát poslední tři outy a na pálku jde elitní komando soupeře. Kuba Kubát, Šimon Randl, Adri Salabová. To chceš (ironie)... „Borci, pojďme udělat tři outy… raz-dva-tři, MINERS“. Zařveme si a nabíháme do pole. U nás v dugoutu by se nervozita dala krájet. První odpal míří po zemi na spojku, zde ale „osa Rákosník – Tománek“ zahrává první out. Začátek tedy dobrý. Další pálkař posílá „jehlu“ po zemi na trojku, kde ale s přehledem chytá Fíla a po příhozu na jedna máme dva „dole“. Adri jde na pálku a modlí se i ti, co na Boha nevěří. A to v obou táborech. Odpal do vzduchu na spojku, kde bezpečně chytá Rákoska a Miners čepice létají vzduchem, jsme MISTŘI. Některým klukům to pořád ještě nedochází, ale jakmile rozhodčí ukončí zápas, propukají v jásot… Miners – Sokol Hluboká 1:0. (Pátá nula pro obranu). Neuvěřitelný zápas! Reklama na baseball (coachball 😉).


To byla jízda! Týmovým výkonem si trpělivě a krůček po krůčku došli kluci pro mistrovský titul. Makali úplně všichni. V turnaji musíme vypíchnout zejména jejich výbornou obranu. Sedm zápasů, pět z nich s nulou. To už o něčem svědčí. Na pálce máme určitě prostor po zlepšení.


Hráčům náleží velké díky, poklona a klobouky dolů. Tahle parta si zasloužila úspěch na velkém turnaji. Velké díky patří také rodičům za jejich fandění a podporu na hřišti i mimo něj. Nesmíme zapomenout na podporu týmového maskota mamuta jménem Mamut :-D, díky kterému si opakuji pokřik „na mamuta“ dnem i nocí (díky kluci, to jen tak nevymažu😊)… Velké díky ČSA a především pak všem pořadatelům, kteří i přes nástrahy počasí zvládali vše perfektně. Ostatně jako vždycky na Hluboké. Díky patří i rozhodčím. A největší díky patří mým kolegům trenérům - Mártymu, který celý turnaj klukům perfektně odházel, Šurymu za zápis a spoustu před a pozápasových analýz a statistik. No, a Sykymu za všechno to spolukoučování a navozování dobré nálady v týmu. Bylo mi velkou ctí, pánové, s vámi trénovat ty naše „ZLATÍČKA“.



Tým U11 ve složení: Patrik „Páťa“ Bernard (OF), Dominik “Djokovič“ Dojčinovič (P), Ríša Kopecký (OF), Tomáš Kulhánek (OF, C), Filip „Fíla“ Posselt (3B, OF), Honza „Rákoska“ Rákosník (SS), Víťa „Bzouček“ Souček (C, 3B), Vojta „Syky“ Sýkora (2B), Dan „Šury“ Šuranyi (OF), Šimon „Sajmon“ Tománek (1B).

Trenérský tým ve složení: Petr Tománek (HC), Martin „Márty“ Posselt, Tomáš „Syky“ Sýkora, Martin „Šury“ Šuranyi.


Petr Tománek (HC)

# naMamuta #myJsmeMiners #myJsmeKladno #rubejUhlí #MinersPower


Konečné pořadí:

  1. Miners Kladno

  2. Sokol Hluboká

  3. Pasos Pardubice

  4. Snails Kunovice

  5. Tempo Praha

  6. SK Joudrs Praha

  7. Piranhas Beroun

  8. SK Sever Brno

  9. SaB Choceň

  10. Podřipský baseball club Roudnice nad Labem

  11. Painbusters Most

  12. Žraloci Ledenice

  13. Eagles Praha

  14. Beavers Chomutov

  15. Arrows Ostrava

  16. Falcons Softball Hradec Králové