VŠECHNY ČLÁNKY

Miners U8 postoupili na největší evropský turnaj osmiletých – Zlatý First cup!

19. květen 2024, den D pro naše Osmičky a první velká zkouška. Kvalifikace na největší turnaj osmiletých v Evropě – Zlatý Firstcup. Kromě Kladna se podobné kvalifikace hrají tento víkend ještě v Jihlavě, na Hluboké a v Liberci. Na Zlatý Firstcup do Brna se kvalifikuje 16 nejlepších týmů v republice. A my chceme být mezi nimi. Jako jedni z mála Miners ještě nikdy v Brně nechyběli.

Ač přijíždím na hřiště s předstihem, zjišťuji, že z našeho týmu jsem tu poslední. Okolo clubhousu se to hemží zelenými mikinami a Michal s PíTým se významně dívají na hodinky, jakože kde jsem, když děti jsou tady již od pěti od rána. Nemůžou se dočkat.

Jdeme se nachystat. Ve skupině na nás čekají Piraně a Tempo. V té druhé si to rozdají Eagles, Kotlářka a Sabat. Následují zápasy křížem mezi skupinami a finále.

Jdeme na berounské Piraně. Jejich trenéry překvapuje, že se má pálit z nadhozu, čekali stativ. Je to tak. Baseballová pravidla jsou přísnější, než ta softballová. Malí baseballisté na Firstcupu už trefují letící míč. Tři nadhozy a pak případně 2 odpaly ze stativu. Dohodneme se, že se bude pálit ze stativu. Nám to nevadí, aspoň se děti na pálce s lehčí možností odpalu lépe chytí. A chytily se dobře. Prostě to řežeme a Berounu ve skóre brzo pláchneme. Zápas končí 18:4.

Před druhým zápasem absolvujeme soutěže Masters. Soutěžíme v rychlosti oběhu met a v délce hodu. Na čtvrtečním tréninku jsme děti v obou disciplínách otestovali a pro Masters vybrali tyto reprezentanty: Hod – Adam Lev, Emma, Libor a Kuba. Běh – Míša, Max, Patrik a Martin.

Po hodu si říkáme, že to odházeli solidně, všichni čtyři celkem slušně daleko. U běhu si tak jistí nejsme. Max podklouznul a Patrik nešlápl třetí metu. Odpoledne při vyhlášení je to nakonec naopak.

Míša v běhu třetí a Max druhý. Takže dobrý!

Druhým soupeřem je Tempo. Hodně nám pomáhá svými chybami v obraně a tak končíme skupinové zápasy výsledkem 15:7 a do semifinále jdeme z prvního místa.

Čekáme Sabat, ale k našemu překvapení jdeme nakonec na Kotlářku. Trochu nevíme, co od ní čekat. Nicméně hned její první pálkaři nám dají jasně na vědomí, že to nebude snadný zápas. První odpaly nám proletí do levého pole a my nestihneme vůbec reagovat. Je to docela mazec a obrana je zaskočená. Než se nadějeme, máme tam 5 bodů a jdeme na pálku. Uklidňujeme děti a věříme naší kamarádce pálce, že nás z toho dostane. Kdo prostě nepálí, nemůže zvítězit. A tak nastupuje naše silná úvodní pálkařská baterie Adam, Libor, Míša, Kuba a Max a řežou to. Ani ostatní se nenechávají zahanbit a dostávají se do hry. Kotlářka naštěstí v obraně nehraje tak dobře jako na pálce, naše odpaly jí dělají problémy a tak srovnáváme na 5:5. V dalším průběhu zápasu pomaličku přebíráme taktovku, zahráváme několik autů a přidáváme odpaly. V našem okénku u skóre přibývají body, v soupeřově okénku už jen občas. Zápas končí 14:9 pro nás. Jsme ve finále.

Sice jsme o tom mezi trenéry nemluvili, ale takhle nějak jsme to chtěli. Rozdáme si to s naším největším rivalem Eagles o zlato. A jako správné finále se zápas nebude hrát na čas, ale na celých 6 směn, přičemž v té poslední neplatí omezení pěti doběhů.

Jdeme na ně.

Pokolikáté už? Miners vs. Eagles. Bilance vzájemných zápasů osmiček a devítek je v posledních letech vyrovnaná. Jednou my, jindy zase oni. Prohráváme los a jdeme do pole. Dohrávku budou mít Eagles. Nastupuje naše baterie, ale hned na úvod vidíme, že to nebude jednoduché. Na rozdíl od soupeřů Eagles už hrají pokročilejší baseball, jsou sehranější a jsou schopni nás outovat na druhé i třetí metě. A navíc báječně švihají na pálce. Po první pálce máme 2 body a jdeme se bránit. Řežou to do nás a my se bráníme s vypětím všech sil. I tak si přivezou 4 body a my taháme za kratší provaz. Naše další pálka se moc nepovede a soupeř přidá další sérii. Po druhé směně to s námi nevypadá dobře. Ale nedáváme svou kůži zadarmo. Opět něco odpálíme a dotahujeme. Na koučinku zapínáme turbo a za každou chybu soupeře ženeme naše běžce po metách. Druhá třetina zápasu se vyrovnává, i když Eagles vypadají pořád opticky trochu lépe. Oba divácké tábory odmění každou povedenou akci obou týmů a každý povedený odpal obřím řevem. Emma, Max i Áďa zahrávají několik pěkných outů na jedničce. Tam to jistí Míša, opravdová zeď, máloco mu dnes prošlo. Libor na trojce poznává, že na tu dálku umí hodit, k outu mu chybí vteřina. Martin, Kuba a Adam v zadním poli se snaží rychle dopravovat odpálené míče na dvojku. A velký hrdina je Patrik na zadákovi. Schytává rány do plastronu i masky, po kterých se jen otřepe a hraje dál. Řadu nadhozů chytá pěkně do rukavice. Je to tvrďák. Takhle vypadá budoucí catcher.

Za stavu 8:10 jdeme do poslední směny. Ta se hraje bez omezení bodů, soupeř musí zahrát tři outy. Máme poslední šanci zápas zlomit. Začínáme od začátku, od Adama Lva. Jeden pálkař, druhý, třetí…

Libor, Míša, Kuba, Max. A za nimi Martin, Adam Lukeš, Emma, Patrik… a všichni to řežou, všichni se dostávají na mety! Přidáváme jeden odpal za druhým, nutíme soupeře k chybám a vezeme body. Než se nadějeme, otáčíme celou pálku a jde znovu Adam. Poprvé v zápase soupeře opravdu tlačíme.

Horkotěžko zahrává třetí out a jde se do dohrávky s naším náskokem 17:10. Naneštěstí musíme sáhnout do sestavy. Na nadhoz posouváme Áďu Lva namísto indisponované Emmy, na dvojku se zezadu posouvá Martin a na střed střídá Gábi. Od vítězství nás dělí 3 outy. První odpal jde mezi Míšu a Áďu. Oba k němu mají daleko. Áďa musí do strany a Míša by musel mít tryskové nohy, aby to od první mety stihnul. Zapíná motory a jde po míči. A chytá z luftu! První out.

Eagles přidávají dva body. 17:12 pro nás. Další pálkař odpaluje šlupku. Míč stoupá vysoko a letí k čáře do levého pole. A Max na spojce předvede zákrok turnaje. Sprintuje tu obří vzdálenost ze spojky až k čáře a chytá luft. Druhý out! Ještě jeden! Odpal na nadhoz na Áďu, zpracování a hod Míšovi na jedna.

A pak už jen řev. Miners otočili finále a vyhrávají kvalifikaci!


Tak to bychom měli. První čtyři týmy z kladenské kvalifikace postupují na Zlatý Firstcup. První místo nám může přinést výhodu při nasazení do skupin. Ale ono je to vlastně jedno. Dřív nebo později stejně narazíme v turnaji na absolutní špičku, jihomoravské týmy. Třebíč, brněnské Hrochy a Draky, Techniku Brno, Blansko… A rozdáme si to s nimi na férovku.

Petr Vinš, head coach