VŠECHNY ČLÁNKY

Pták Kiwi je maskotem kladenské dětské baseballové ligy

Kladenští Miners hrají již druhou sezonu svou vlastní interní ligu s názvem Kiwi League. Logem tohoto projektu je pták kiwi v designu basebalového míčku. Projektu se účastní téměř 70 dětí s baseballového oddílu Miners Kladno a letos poprvé mají možnost se účastnit i děti z kladenských základních škol.  Děti jsou rozděleny do skupin a každý tým má svoji barvu. Setkáme se tedy s červeným, modrým, zeleným, fialovým, oranžovým a žlutým ptákem kiwi. 


" Hlavním účelem této akce je aby se nováčci před přechodem na venkovní hřiště  začlenili do týmu, osvojili si hru a do sezony byli lépe připraveni,  ostatní hráči aby nevypadli se zápasového rytmu a přeci jen, zimní halová příprava baseballistů není moc zábavná a tyto turnaje přípravu zpestří. A proto  jsme naplánovali v zimní sezoně každý měsíc jeden víkendový den, kdy změří síly mezi sebou. Samozřejmě jsme museli upravit pravidla hře v tělocvičně, ale to nám umožnilo zase trochu procvičit i další pohybové dovednosti. V rámci ligy se děti utkají i v disciplínách jako skok přes švihadlo nebo skok do dálky," vysvětluje základ Kiwi League Martina Barochová, organizátorka projektu. 


Hrací den je rozdělen na dopoledne, kdy odehrají své zápasy kategorie U7 a U8. "Každý tým hraje celkem 4 zápasy. Naši nejmenší se naučí především organizaci hry, střídání směn, naučí se hlídat si své pořadí na pálce, svou rukavici - jsou to možná drobnosti, ale těm nejmladším je pouhých 5 let," usmívá se trenérka U7 Petra Emingerová a dodává: " od starších U8 pak mohou odkoukat i způsob chytání a házení, běh po metách, motivaci a soustředění k odpalu a také prožijí první pocit úspěchu z výhry nebo zklamání z prohry. To vše ke sportu patří,"


Odpoledne se už setkáváme se staršími. Celkem 4 týmy sehrají 8 zápasů. "Tady už vidíme jiný baseball. Daleké a tvrdé odpaly, slidy, outy na všech metách včetně domácí. Benefitem je i složení týmu z mladších i starších dětí. Děti musí brát v úvahu schopnosti a dovednosti těch mladších a podle toho volit rychlost a tvrdost příhozu. Odhadovat, co kdo zvládne. Podporuje to týmovost, potřebu se přizpůsobit a pomoci. Nejlépe zpravidla dopadne ten tým, kde děti nejlépe spolupracují," uvádí Martina Barochová. 


Miners čekají ještě 2 hrací dny. Poslední turnaj Kiwi League proběhne za účasti pražských týmů. Vzhledem k oblíbenosti a smysluplnosti projektu počítají kladenští Miners s pořádáním i příští rok. Logo v podobě ptáka kiwi tedy budeme potkávat i nadále.