VŠECHNY ČLÁNKY

KAHAN U9 – svědectví z první řady

V neděli 5. února pokračoval víkendový baseballový turnaj Kladenský kahan. Před domácím publikem se tentokrát představily naše osmileté a devítileté naděje. A představili se ve velkém stylu. 

Zde je svědectví z první řady:

Brzy ráno, ještě v nezahřáté nafukovačce, rozcvičujeme naše borce. Osmiletý tým Miners Green a devítiletý Miners Black. K nim se za hodinu přidají ještě pražské týmy Eagles a Tempa.

Nejdřív si to ale rozdají Greens a Blacks mezi sebou. Ještě netušíme, že hned tento zápas přinese nečekané překvapení.

Starší Blacks zřejmě ještě vstřebávají únavu ze sobotního náročného turnaje v Poličce, odkud přivezli stříbro. Greens se do nich pouští od prvního odpalu, Blacks se nestíhají bránit a kupí chybu za chybou. 

Nechce se nám věřit. S přibývajícími směnami si Greens věří čím dál víc a Blacks prostě zápas nestačí zachytit. Překvapení je na světě. Greens vítězí 10 : 6 a sebevědomím narostou asi do třímetrové výšky.


V dalším zápase si Eagles bez větších problémů poradí s Tempem 15 : 3 a hned na to jdou na naše Greens. Ti se jich nebojí. Opět sází jeden odpal za druhým, ale narážejí na kvalitní obranu Eagles. Eagles mají navíc několik dobrých pálkařů a tak postupně přebírají zápas do svých rukou. Greens se ale nevzdávají a konec zápasu dramatizují. Prohra 7 : 10 je ale proti favoritovi velmi solidní výsledek. 


Následuje zápas Tempa s kladenskými Blacks. Ti nenechávají nic náhodě a Tempo rozstřílí 16 : 2.


A přichází první vrchol turnaje. Blacks proti Eagles. Kladenští mají Eagles co vracet. V sobotu v Poličce je Eagles seřezali. Dnes je to ale úplně jiná káva. Narazily na sebe rovnocenní soupeři a vidíme krásné odpaly na obou stranách. Eagles se můžou pochlubit skvěle sehranou obranou ve vnitřním poli, Miners zase superagresivním během po metách. Kladeňáci tam lítají jako rakety a o každou metu se rvou, co to dá. Děti předvádějí sprinty a krásné skluzy. Ale před dohrávkou stejně vedou Eagles 5 : 2. Burcujeme naše borce: je to pořád hratelné, stačí dovést 4 body. Jdeme na poslední pálku a řežeme to. 5 : 3, pak 5 : 4. Eagles zahrávají dva auty. My dobíháme na 5 : 5. Na třetí metě stojí Ríša a veze vítězný bod. Na pálce Patrik. Stačí jeden povedený odpal. Bohužel. Remíza 5 : 5 po krásném zápase malých borců. A to ještě netušíme, že to nejlepší si ještě schovali na později.


Nastupují Greens proti Tempu a opět na sebe naráží dva křemeny, akorát o rok mladší. Další krásný zápas vrcholí stejně, jako ten předešlý. Stav 9 : 9, na pálce Greens a stačí jeden odpal k vítěznému rachotu. A zase nic. Pěkný zápas a spravedlivá remíza. Avšak ten nedovezený 10. bod nakonec Greens musí mrzet. Stál je postup do finále. Greens končí v turnaji třetí, Tempo čtvrté a do finále jdou Blacks znovu proti Eagles.


Blacks toho už mají plné zuby. Vrcholí víkend s dvěma náročnými turnaji. Spravedlivé je, že to samé mají v nohách i Eagles. Bereme si děti na poslední poradu a říkáme: Teď to přijde. Včera nás Eagles seřezali, před hodinou to už byla remíza. Teď je konečně čas na výhru. V týmovém slangu se uchycuje nové heslo: Nejdeme pálit, jdeme to řezat! Nastartujte pily a jdeme na to!


A řežeme to. Eagles strašně chtějí a tím hodně chybují. Každou jejich chybu trestáme superběhem, slidem a vybojovanou metou navíc. Přidáváme bod po bodu. Celkem jich dáme 9, Eagles už jen v závěru korigují a pak Kladenští propuknou ve vítězný ryk. 9 : 5 a Blacks se stávají letošními vítězi Kladenského kahanu U9.


Za tento víkend jsme pro Miners zajistili kompletní sadu medailí. Zlato a bronz z Kahanu a stříbro ze sobotního turnaje v Poličce. Tomu se říká „docela pěknej začátek sezóny“!


Petr Vinš, headcoach