VŠECHNY ČLÁNKY

SUMMER CAMP 2021

Na Hlubokou jsme vyrazili letos po deváté, abychom si pořádně mákli a připravili se na konec sezóny. Co všechno jsme stihli?

SOBOTA

Do hlubockého sportovně rekreačního areálu dojely jako první jedenáctky, které zde sehrály tzv. double-header (dva zápasy po sobě se stejným týmem, pozn. aut.). S týmem z Hluboké se sešly 1:1 na zápasy. Odpoledne dorazil zbytek hráčů, aby se dívali na semifinále baseballové Extraligy, kde proti sobě nastoupili týmy Sokol Hluboká a Draci Brno.

Večer byly na programu už jen organizační záležitosti a večeře.

NEDĚLE

V noci ze soboty na neděli silně pršelo a jelikož byly na hřištích velké louže, byli jsme donuceni trochu upravit program.

Dopoledne jsme začali v pálkařských klecích a malém hřišti, které déšť vydrželo a my se mohli alespoň zčásti věnovat poli. Blok jsme zakončili silovými testy.

Po obědě nastal polední klid, po kterém jsme se věnovali především teorii - souhra vnitřní / vnější, příhozy ze zadního pole a zdravá výživa. Také jsme se věnovali pálce, kterou jsme následně s jednotlivými hráči, ale i skupinami rozebírali.

Před večeří jsme se ještě prošli na zámek Hluboká, kde jsme v zahradě natočili videa pro rodiče. Večerní program obsahoval promítání highlightů (nejlepších okamžiků) zápasu z MLB - nejvyšší baseballové ligy na světě.


PONDĚLÍ

V pondělí se nám již vyjasnilo a my mohli po nedělním studeném ránu sundat mikiny a vyrazit na ranní rozcvičku v tričkách (samozřejmě Minersáckých).

Snídaně, malá pauza a směr hřiště. Rozdělili jsme se opět na dvě skupiny - Single A a Double A. Single A začala v infieldu a Double A v outfieldu. Drilly ve vnitřním poli byly zaměřené na práci s rukavicí, ale i celkovým zpracováním balonu - shorthopy (balon odražený těsně před rukavicí, pozn. aut.) a míče po zemi. V outfieldu se chytaly balony jak po zemi, tak ze vzduchu.

V odpoledním bloku jsme se věnovali pálení – první skupina začala na hřišti s BP live (Batting Practise Live = na pálkaře hází nadhazovač, popřípadě se využije stroj), kde jsme se soustředili hlavně i na posun běžců a také na běh po metách. Druhá skupina pálila v klecích, a to balony inside (k tělu) / outside (od těla), vysoké balony a nechyběl ani front toss (přední nadhoz) a ulejvky. Skupiny se po čase otočily a jakmile měly obě dvě hotovo, rozdělily jsme se na dva týmy, které proti sobě hrály zápas.

Po večeři jsme sledovali opět MLB, ovšem jsme se zaměřili na dva hráče z New York Mets – Francisco Lindor a Javier Baez. Oba dva jsou totiž něčím speciální a vidět je hrát je opravdu zážitek. Také jsme dětem ukázali Little League – ligu, která vrcholí světovou sérií, kam se může probojovat i tým z malé země, jako je Česko. Pro děti to bylo inspirativní, že i tak malé děti mohou hrát špičkový baseball.

ÚTERÝ

7:15 budíček, 7:30 výběh, aneb další ráno, další rozcvička, teď už ovšem o něco intenzivnější.

První úterní blok jsme opět trénovali chytání balonů v poli, ovšem v infieldu jsme se věnovali tzv. double plays (dvojout) a v outfieldu jsme dětem balony „házeli“ ze stroje, což starší skupina využila k diving catches (laicky řečeno rybičky). Bylo pěkné vidět, že starší již dokáží spojit příjemné s užitečným a právě nejen že tím trénovali jak skočit pro balon, ale také si tuto minihru náramně užili a to je hlavní.

Odpoledne jsme opět věnovali pálce a to BP Live a práci v klecích. Vše odsejpalo, jak mělo a my stihli ještě jeden blok – nadhazovači a catcherové. Nadhazovači si hodili bullpen (nadhoz jako v zápase, určitý počet nadhozů) a catcherové si pořádně mákli na nohách, přičemž pracovali i na zpracování balonů. Nakonec zápas Miners proti Miners a potom už jen zasloužená večeře.


Večerní program byl jasný – promítání oblíbeného filmu První liga. Pak rychle do postelí načerpat síly na další den.

STŘEDA

Vstávání už bylo dost náročné, ale výběh i ranní protažení jsme zvládli a vyrazili na snídani.

Dopolední blok patřil testům, které provádíme již pravidelně, abychom viděli posun hráčů oproti loňským rokům. Začali jsme běháním – běh na první a druhou metu (čas i počet kroků), krádež druhé mety (spolu s reakcí) a homerun. Přešli jsme na rychlost hodu a odpalu, a nakonec rychlost hodu catcherů na druhou a třetí metu.

Zbylo nám dost času, a tak jsme se stihli věnovat ještě bunt defense (obrana proti ulejvce).

Jelikož všichni pilně makali a bylo teplo, rozhodli jsme se jít po obědě na koupaliště, což bylo pro všechny příjemné překvapení a bazén s toboganém si vskutku užili.

Po večeři jsme opět promítali, tentokrát kreslený film o tom, co je baseball a druhý díl První ligy.

ČTVRTEK


Poslední budíček, výběh a rozcvička. Pořádně jsme se protáhli, nasnídali a vyrazili na poslední blok. Dodělali jsme potřebné disciplíny, které jsme ve středu nestihli otestovat, mezitím starší stihli ještě showtime (trenér pálí hráčům a ti házejí na určité mety, pozn. aut.). Ještě jednou jsme se rozdělili na týmy a sehráli poslední zápas. Po něm následovalo konečné protažení a zakončení spojené s vyhlášením nejsnaživějších hráčů.

Vyhlášení hráči campu:

U11 – Dominik Vinš

U13 – Ester Zlochová

U15 – František Novotný

Soustředění se celkově opravdu vydařilo. Počasí nám přálo kromě prvního dne, makali jsme každý den o sto šest a užili si Summer Camp jak jen to šlo. Hráčům proto patří potlesk, i když vždy je co zlepšovat. Velké díky také patří trenérům.

Příští rok bude jubilejní 10. ročník letního soustředění na Hluboké a děti se mají již teď na co těšit.

Míša Čurillová